- ζωγράφος
- Επώνυμο αγωνιστών του 1821.
1. Αθανάσιος. Γιατρός που καταγόταν από τα Καλάβρυτα, αλλά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Πάντοβα της Ιταλίας και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1820, από τον μητροπολίτη Αθηνών, Διονύσιο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης μετέβη στη Σαλαμίνα, όπου προσέφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του στους Αθηναίους που κατέφευγαν στο νησί.
2. Αντώνιος. Γιος του προηγούμενου. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις στα Δερβενάκια ως αξιωματικός. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο σκάφος Παγκρατίσσης με τον Γ. Ανδρούτσο, και πολέμησε στη Σάμο και στη Σκαλανόβα. Από το 1825 πολέμησε στη Πελοπόννησο εναντίον των Αιγυπτίων και τραυματίστηκε στην Αγουλινίτσα. Κατόπιν (1826-28) πολέμησε στη Στερεά Ελλάδα.
3. Δημήτριος. Πλοιοκτήτης, αδελφός του προηγούμενου. Πήρε μέρος στον αποκλεισμό της Ευβοίας και του Παγασητικού. Μετά τη βύθιση του πλοίου του πολέμησε στο σκάφος του Φαβιέρου με τους άντρες του πληρώματος του πλοίου του και τα ανήλικα παιδιά του. Στη μάχη του Χαϊδαρίου τραυματίστηκε και πέθανε από γάγγραινα.
4. Δημήτριος. Εξάδελφος του προηγούμενου, ο οποίος πολέμησε στην Πελοπόννησο και στη Στερεά με τους Πετμεζάδες και τον Γρίβα. Σε πολλές επιχειρήσεις τραυματίστηκε και μάλιστα, αρκετές φορές σοβαρά.
5. Νικόλαος. Αδελφός του προηγούμενου. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες έως το 1825, οπότε προσελήφθη από τον Γεώργιο Σισίνη, πρόκριτο της Γαστούνης, ως γραμματέας του. Σκοτώθηκε στο Χλομούτσι της Ηλείας.
6. Παναγιώτης. Αδελφός του Αντωνίου (βλ. 2.) και του Δημητρίου (3.). Μαζί με τον Φαβιέρο, πήρε μέρος στην επιχείρηση για τον ανεφοδιασμό της Ακρόπολης όπου και διακρίθηκε. Τραυματίστηκε το 1827 πολεμώντας στο Φάληρο.
7. & 8. Πέτρος και Εμμανουήλ. Αδέλφια που πολέμησαν στην Αττική με τα στρατεύματα του Κόχραν. Ο Πέτρος σκοτώθηκε στο Παλαιό Φάληρο και ο Εμμανουήλ την επόμενη μέρα, στην τοποθεσία Γαργαρέττα της Αθήνας.
* * *ο, η (AM ζωγράφος)1. ο καλλιτέχνης που απεικονίζει με χρώματα ή με τη γραφίδα κ.λπ. πρόσωπα, ζώα ή πράγματα πάνω σε μιαν επιφάνεια2. μτφ. αυτός που έχει την ικανότητα να περιγράφει, γραπτά ή προφορικά, με τέτοια παραστατικότητα, ώστε ο ακροατής ή ο αναγνώστης να βλέπει όσα περιγράφονται σαν σε ζωγραφικό πίνακα.[ΕΤΥΜΟΛ. < ζωο(ΙΙ)* + -γράφος (< γράφω*), πρβλ. πεζο-γράφος, συμβολαιο-γράφος. Επειδή το α' συνθετικό ανάγεται στο ζῴο, ο τ. έπρεπε να έχει υπογεγραμμένη (ζῳγράφος). Παρ' όλα αυτά στις καλύτερα μαρτυρούμενες πηγές δεν μαρτυρείται υπογεγραμμένη, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα].
Dictionary of Greek. 2013.